Tuin onderhoud

Tips om je tuin klaar te maken voor de zomer. Tuinmannen zeggen graag “snoeien doet groeien”. Advies dat je als hobbytuinierder maar beter ter harte neemt. Voor de ene is het pure ontspanning, voor de ander een noodzakelijk taakje dat jaarlijks moet gebeuren. We helpen je op weg met enkele tips.

Verdeel je het snoeiwerk over de verschillende seizoenen, dan hoef je er echt niet tegen op te zien. Weet je niet goed welke planten je in mei en juni mag kortwieken, of hoe je te werk moet gaan?

Voorbeelden van voorjaarsbloeiers

De planten die je in mei en juni volop mag snoeien zijn de voorjaarsbloeiers. Deze zijn intussen uitgebloeid en door een onderhoudsbeurt bereiden ze alvast de nieuwe bloemknoppen voor volgend jaar voor. Als er nog verdorde bloemen op de struik zitten, mag je deze ook verwijderen. Je plant ziet er weer fris uit en volgend jaar geniet jij weer van de bloemen. Win-win, toch

 

Enkele voorjaarsbloeiers op een rijtje

 • Spiraea of spierstruik:
  dun de struik uit door een kwart van de oude takken af te knippen tot op tien centimeter van de stam
 • Kerria of ranonkelstruik:
  knip de oude takken weg, of knip alles met de grond gelijk wanneer je de struik helemaal wil laten herbronnen
 • Deutzia of bruidsbloem:
  verwijder de zwakke scheuten en snoei enkele oude scheuten tot aan de grond
 • Prunus of sierkers:
  knip de takken af tot op twee centimeter van de dikkere takken wanneer de roze bloemen uitgebloeid zijn
 • Erica of winterheide:
  snij de Erica in een bolvorm na de bloei en nooit tot op het kale hout

Ook amelanchier ‘krenteboompje’, forsythia ‘Chinees klokje, aronia ‘appelbes’, magnolia en camelia zijn voorjaarsbloeiers en mogen in juni naar behoefte gesnoeid worden.

 

Wanneer moet je buxus snoeien?

Heb je een buxus als haag? Of snoei je de plant graag in verschillende figuren? Of gewoon in een bolletje? Dan begin je het best aan de klus na half mei. Start met de zijkanten en snij nadien pas aan de bovenkant van de plant.

Hoe vaker je een buxus snoeit, hoe voller de plant wordt. Je kan hem een tweede keer snoeien in augustus of september. Later op het jaar raden we af omdat de nieuwe scheuten van de buxus dan niet bestand zijn tegen de vrieskou.

Hagen trimmen

Je haag terug mooi in vorm zetten geeft een voldaan gevoel. We raden je aan om hagen voor de langste dag van het jaar, 21 juni, te snoeien. Denk maar aan een haagbeuk (carpinus) en beuk (fagus). Die snoei je het best van onder naar boven, en laat je onderaan een beetje breder.

4 praktische tips om te snoeien

We geven je nog enkele gouden tips, waarmee je ongeacht het seizoen aan de slag kunt.

 • Snoei je planten in het juiste seizoen.
 • Gebruik altijd goed en scherp materiaal zodat je de planten niet beschadigt.
 • Snoei op een bewolkte dag zodat de straffe zon je pasverzorgde planten niet verbrandt.
 • Geef na hen snoeien de gepaste meststof aan je hagen.